14/09/2010

Onze gezondheid, de motor van een duurzame persoonlijke, maatschappelijke en economische ontwikkeling‏.

Velen kennen mij als politicus bij Pro Bruxsel en riscio kapitaal verschaffer voor internet, media en it bedrijven. Weinigen weten evenwel dat ik mij de laatste 10 jaar ook heb verdiept in de beoefening en lichte studie van alternatieve gezondsheids systemen zoals ayurveda, rauw veganisme, naturopathie, yoga en dergelijke meer.

Aanvankelijk was deze interesse gestart vanuit persoonlijke overwegingen, maar gaande weg groeide de overtuiging dat deze gezondheidssystemen heel wat te bieden hadden voor een lang, gelukkig en gezond leven voor mezelf en vele andere mensen. Daarnaast kunnen deze gezondheidssystemen mee de motor uitmaken van een duurzame maatschappelijke en economische ontwikkeling

Wat heeft gezondheid nu te maken met het politieke programma van een regionale partij zoals Pro Bruxsel gaat u zich nu misschien afvragen.

Wel, de Brusselse bevolking kent zoals de bevolking in vele andere grote steden problemen met zijn gezondheid. De geluids- en luchtvervuilingsoverlast zijn alom gekend. De gemiddelde leeftijd van de Brusselaars is ondanks zijn overwegend jonge bevolking anderhalf jaar lager dan de rest van de Belgen en de wijken met laag geschoolde en economisch achtergestelde inwoners kennen een groter aandeel aan cardiovasculaire ziekten, kankers, obesitas, diabetes, enz.

Brussel heeft ook voordelen. Vanwege de smeltkroes van internationale culturen denk ik, bestaat er bereidheid om andere systemen aan te leren en te bestuderen. Er zijn ook uitstekende hospitalen, universiteiten en meer dan 6000 dokters in onze hoofdstad. Veel alternatieve gezondheidssystemen zijn ook al aanwezig maar vaak nog te weinig gekend of opererend in de zwarte economie.

De resultaten van deze gezondheids sytemen heb ik hoofdzakelijk bij mezelf en eens gezinden kunnen vast stellen. En ofschoon, ik een strikt wetenschappelijk opleiding heb genoten als burgerlijk ingenieur en MBA, is het bewijs anekdotisch en niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar wat ik gezien heb tart wel de verbeelding: na drie weken gezond leven, konden sommige diabetes patienten zonder insuline, bleken cholestorol normen terug normaal, kon bijziendheid gereduceerd worden zonder de dure laser behandelingen, werden hier en daar by passen vermeden en in bepaalde gevallen kankers gestabiliserd of terug gedrongen, enz. De gezonde levenstijl moet wel actief geintegreerd worden in onze dagelijkse leven.

De medische wetenschap weet veel van deze zaken en is ook complementair met deze gezondheids systemen, maar jammer genoeg is deze kennis nog niet voldoende doorgedrongen bij het grote publiek. Vandaar acht ik het mijn taak om deze kennnis te verspreiden en mensen helpen gezond te leven.

Gezond leven helpt ook de maatschappij en de economie vooruit. Gezonde mensen kunnen werken of langer werken en aldus actief bijdragen aan de staat. Gezonde mensen geven ook minder stress aan hun omgeving, wat ook de omgeving beter laat leven. Nieuwe gezondheidssystemen kunnen ook nieuwe arbeids plaatsen creeren en wat we leren kunnen wij aan leren aan de rest van het land of andere landen. Alternatieve werkers kunnen ook uit het zwart geld circuit worden gehaald en bijdragen aan de staat.

Gaat dit niet meer kosten aan de Belgische Staat, gaat u zich afvragen. Ten eerste denk ik dat grote consulting huizen voldoende studies hebben gedaan in meerdere landen van de wereld waarmee zij de kosten kunnen terug drijven, maar meer nog als mensen echt gezond gaan leven, dan blijft er meer geld over voor de echt zieke mensen of medische technologie of weesziekten die vandaag niet behandeld worden. De Wereld Gezondheidsorganisatie publiceerde onlangs nog een studie dat door eten van groenten en fruit ( en frieten waren groenten! in de studie) per euro100 miljoen gespendeerd aan kankers euro2-3 miljoen kan bespaard worden. Waarop wacht Belgie voor zijn eerste vegetarische hospitalen of rusthuizen? De alternatieve therapeut wordt nu ook belasting betaler. Japan slaagt er in met de helft van het social zekerheid budget van Belgie de mensen langer en gelukkiger (?) en gezonder te laten leven en dat de terwijl de Japanse patient tweemaal zoveel per jaar zijn huisarts bezoekt dan de Belgische. Kan het medisch apparaat in Belgie dit ook aan? Kunnen wij ook de informatie verschaffen aan de Belgen en de Brusselaars die nodig is opdat gezondheid een persoonlijk verantwoordelijkheid wordt en niet de verantwoordelijkheid van de staat.

Wij zijn het verschuldigd, denk ik in tijden van lage economische groei en groeiende onzekerheid, bedachtzaam om te springen met de centen die geinvesteerd worden in sociale zekerheid. Zeker, wanneer dit een van de grootste posten in het overheidsbudget. Via de politiek wil ik mij inzetten voor een gezondere bevolking.

No comments: