20/10/2010

Een gezondheidsparadox in Brussel?‏

Het is erg gesteld met de Brusselse gezondheid. Of toch niet? De Brusselse Staten Generaal stelt dat de levensverwachting van de Brusselaars 1.5 jaar lager is dan de gemiddelde Belg en dat terwijl Brussel een jonge bevolking zou hebben. Is dit te wijten aan pollutie? Is dit de wijten aan de vereenzaming in de stad? Een ongezonde levenstijl?

Welnu, een studie van het Koninklijk Observatorium voor Welzijn en Gezondheid zou wel eens een interessant licht op deze situatie kunnen werpen. Daaruit blijkt namelijk dat gemeenten met een laag sociaal- economisch niveau (onder meer Molenbeek, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost-Ten-Node met grote Turkse en Maghrebijnse gemeenschappen) en met burgers (mannen en vrouwen) met een laag scholings niveau hogere incidenties hebben van diabetes, cardiovasculaire ziektes en kankers. Dit is algemeen geweten: armoede, slechte levensomstandigheden, lage scholing gaan hand in hand met slechte gezondheid en lage levensverwachting of zoals iemand ooit cynisch zei: "als je arm bent en slecht leeft, waarom zou je dan lang willen leven?"

Maar nu komt de paradox, volgens diezelfde studie van het Observatorium hebben de Maghrebijnse en Turkse gemeenschappen, een gezonde levenstijl: ze eten veel groeten en fruit, ze gebruiken weinig alcohol. Zouden ze dan toch niet gezonder moeten zijn?

Ik ga ervan uit dat dieper moet gegraven worden in de statistieken van deze studie om de echte oorzaken van slechte gezondheid naar boven te halen.. Ten eerste denk ik moet vastgesteld worden of de voedingsgewoonten inderdaad zo goed zijn. Of is er dan toch te veel suiker in die munt thee´s en heerlijke Marokkaanse desserts? Worden de durum huizen dan toch te veel bezocht? Vervolgens denk ik moet het ziekte patroon in deze gemeenschappen worden vastgesteld. Misschien kan dit via onderzoek van medicijnen consumptie in een aantal lokale apotheken?

Vervolgens moeten ziekte patroon en voedingsgewoonten gekruist worden en de kost aan de sociale zekerheid worden nagegaan. Als zou blijken dat de voedingsgewoonten inderdaad goed zijn, maar er toch veel zieken zijn, dan moet de schuldige allicht in levensomstandigheden of pollutie worden gezocht. Als ook de voedingsgewoonten niet goed zijn, dan is de uitdaging voor Brussel des te groter. Onderwijs en Werk voor de Brusselaars zegt u Meneer en Mevrouw de Brusselse Minister. Ik zeg U; voeg er in godsnaam gezondheid aan toe!

No comments: